divendres, 23 d’octubre del 2015

Crònica vaga 22O

Avui, 22 d'octubre, el Front Estudiantil Unitari de Catalunya hem tornat a sortir als carrers per manifestar el nostre rebuig a les contra-reformes educatives: LOMCE, FP dual, EU2015 i 3+2. El seguiment de la vaga ha sigut d'un 30%. La manifestació ha comptat amb més de 500 estudiants.

Aquesta vegada, no obstant, amb una peculiaritat que ha convertit aquesta jornada en un repte: és la primera vaga en la història del moviment estudiantil que es convoca des de la base, per part dels sindicats de cada territori de l'Estat espanyol, organitzants pel Comité de Coordinació Estatal.

Els estudiants d'ESO i batxillerat s'han centrat en la LOMCE (Ley Orgánica de la Mejora de la Calidad de la Educación), ja que és la reforma que afecta els seus cursos directament. En les sessions informatives s'han remarcat els trets més alarmants i específicss d'aquestes: el caràcter profundament anti-democràtic per la pérdua d'importància del consell escolar; el no-respecte a la cultura, història i llengua nacional; l'eliminació d'assignatures no-rentables per a les empreses; l'eliminació de les proves PAU; la limitació d'oferta de batxillerat, etc.

A més, als instituts amb Formació Professional han centrat les seues forces en evidenciar el rerefons mercantilitzador i privatitzador que te aquesta reforma, amb la ultilització de l'estudiantat com a mà d'obra barata o gratuïta per a les empreses, que a més, podran dissenyar els cursos a la seua mida, ajustant-los a les seues necessitats i interesos immediats.

Finalment, a les universitats on ens trobem (UB, UPC, UAB i UPF), hem focalitzat el discurs entorn a la reducció d'oferta educativa i la disposició d'aquesta al servei d'interesos de qui vol fer de la nostra educació un negoci. Consqüentment en contra de la pujada de taxes i la reducció d'oferta de graus. Remarquem també el canvi en la forma de governança de la uiversitat, la qual passarà a justificar una forma d'organització tirànica per part del rectorat. A més, considerem que les exigències entorn a les notes per a obtindre beca són exessives i es troben ben allunyades de la realitat de la juventut actual, que no te en compte les condicions a les que ens veiem abocats (treball  precari per poder pagar la matrícula, etc.).

El fet d'haver pogut dur aquesta vaga endavant ens ha servit per a provar les nostres forces actuals i per a consolidar un moviment estudiantil emergent que s'ha posicionat al capdavant de les mobilitzacoins a nivell estatal. Ja que, encara que som conscients que encara estem lluny d'aturar per complet les classes i buidar les aules, el dia que això arribe ho durem amb l'orgull d'haver-ho aconseguit mitjançant la conscienciació, i no únicament tallant els accessos a aquestes. Nosaltres, a diferencia d'altres estructures espontàneistes considerem la vaga com una ferramenta d'apropament a l'estudiantat i d'expansió del nostre discurs, sense necessitat d'assetjar ni cremar l'immobiliari. Per a nosaltres, és una obligació continuar el treball a l'endemà de cada vaga per tal d'acumular forces, aprendre dels errors, seguir avançant i superar les trabes organitzatives que es puguen donar.

Amb la jornada de hui donem per iniciat un curs que es presenta agitat en l'àmbit educatiu. Ja que res ha canviat des de les darreres mobilitzacions. Com des del FEU i el CCE tenim ben clar, aquestes reformes no venen donades des d'un govern o generalitat d'un o altre color, sino que respon a les necessitats econòmiques de l'oligarquia europea.

En conclusió: privatitzadores, classistes, segregadores, elitistes, i imposades és com podriem definir aquestes contra-reformes. Les quals sabem que sols podrem combatir amb treball diari, creixement constant, conscienciació centre a centre, i resposta unitaria per part de l'estudiantat d'arreu de l'estat, deixant de banda les barreres culturals.